Historie

Home Historie

Van Showband tot Lyrakorps

Sinds de oprichting op 7 Februari 1974, na het deponeren van de statuten bij de notaris, heeft de vereniging een aardig verleden opgebouwd. De oorspronkelijke oprichters van de Ferry Stars waren de heren Vonk en Van Kampen.

Door de jaren heen heeft de vereniging het nodige meegemaakt. Hieronder een beknopt overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit 50 jaar Ferry Stars...
  
 

>> Klik HIER voor onze (digitale) prijzenkast! <<

1974
1976
1982
1999
2001
2014
2024

Oprichting Showband Ferry Stars

1974Bij de oprichting waren ongeveer 25 enthousiaste Culemborgse leden en een groot aantal van over de rivier. Vonk's broer was actief bij de Houtens gymnastiekvereniging Atilla, waar ook majorettes, minirettes en fakkeldragers lid van waren. De veerpont was hier de belangrijkste schakel in de groei van de vereniging. Beide verenigingen fuseren en repeteerde destijds in Houten.

De pont (ferry) samen met het merk van de trommels (Star) waren uiteindelijk goed voor de naam van de vereniging. Muzikaliteit en gezelligheid staan hoog in het vaandel. De Ferry Stars is een vereniging die bruist van activiteiten en treedt door heel Nederland op. De vereniging heeft hoogtepunten en dieptepunten meegemaakt maar voorop stond en staat altijd het plezier hebben in het maken van muziek. Door de jaren heen zijn diverse prijzen behaald.

In de beginjaren werd er ook zeer regelmatig opgetreden in het buitenland. Zo waren de Ferry Stars een graag geziene gast in Parijs, Oberhausen en Düsseldorf. In die periode bestond de bezetting voornamelijk uit slagwerkers, blazers en natuurlijk de majorettes.

1935

Grote brand in “De Nijenburgh”

1976Door de jaren heen zijn er diverse oefenruimtes geweest waaronder de voetbalvereniging Fortitudo, bij MCN op het industrieterrein, ja zelfs onder een afdak in afwachting van beter.

Alles wat een vereniging aan ellende kan meemaken heeft de Ferry Stars in de afgelopen jaren op een of andere manier voor zijn kiezen gehad. Zo had de vereniging haar verblijf in De Nijenburgh. Hier gebeurde, in 1976, een van de grootste tegenslagen die een vereniging kan overkomen.

Door een brand die daar ontstond ging de volledige inventaris, bestaande uit instrumenten en uniformen, in vlammen op en volledig verloren. Toch heeft een aantal leden het steeds weer voor elkaar gekregen de moed erin te houden en lukte het, het hoofd van de vereniging boven water te houden.

1950

Van Showband naar Lyrakorps

1999Begin jaren '80 maakte de Ferry Stars een muzikale ommezwaai. De band nam afscheid van de blaasinstrumenten en de lyra's deden hun intrede.

Met de komst van instructeur Hans Piek in 1981 werd het repertoire hier volledig op aangepast. Vrolijk in het gehoorliggende muziekstukken, afgewisseld met strakke slagwerkmarsen klonken voortaan door de straten.

Het bleek een succesformule voor de Ferry Stars, het korps behaalde in de 80'er jaren diverse (hoge) prijzen op concoursen en taptoe's. Klik hier om onze digitale prijzenkast te bezichtigen!

1963

25 jaar Ferry Stars!

In 1999 vierde onze vereniging haar 25-jarig bestaan. Dit werd gevierd met een jubileumstaptoe op het marktplein van Culemborg. Ook werden er in deze jaren diverse optredens verzorgd in Ponypark Slagharen. Dit was altijd een geweldig uitje voor de hele vereniging.

Anno 1999 scoren de Ferry Stars nog altijd hoge ogen met hun herkenbare klanken. Zowel jong als oud weten de vereniging te vinden, ook in dit laatste jaar van de 20ste eeuw.

1999
1970
2000

Herintrede van de Majorettes!

Al vanaf het allereerste begin zijn de majorettes (De Showgirls) onlosmakelijk verbonden aan de Ferry Stars. Na een lange periode van afwezigheid worden de majorettes in 2001 weer toegevoegd aan de bezetting. Sindsdien loopt de meidengroep weer trots voor het korps.

Naast de straatoptredens, muzikaal begeleid door het korps, verzorgen de meiden ook eigen (twirl)shows, op grote hits van populaire artiesten! Dit is nog altijd van toepassing op de huidige bezetting!

De leiding was de laatste jaren in liefdevolle handen van Ellie van Ewijk. Na het plotselinge overlijden van Ellie in maart 2020, werd zij opgevolgd door de ervaren instructrices Jeanette Versloot en Yvonne Wammes.

2003

40 Jaar FS; Optreden op de nationale Televisie!

Na een periode van muzikale leiding onder o.a. Johan Vonk, Jan van Kleef, Hans Piek, Rinie van Zijtveld en Willy Collé, nam Mark Peters in oktober 2013 het stokje over. Een afwisselend repertoire, modern en nostalgisch trok de aandacht van vele nieuwe leden.

In 2014 bestond het korps alweer 40 jaar; een jaar vol feestelijkheden. Zo werden er diverse rondgangen door Culemborg gepland. Via een optreden in het populaire televisieprogramma de BZT-show eind september, belandt de groep tenslotte eind 2014 zelfs bij "Het Feest van Sinterklaas" van diezelfde show op ZAP. Het debuut op de nationale televisie!

2007

Klaar voor de toekomst..!

Show & Lyrakorps Ferry Stars bestaat alweer 50 jaar en telt momenteel zo'n 30 enthousiaste leden. De vereniging is door de jaren heen een waar begrip geworden in Culemborg en omgeving.

Het repertoire is afwisselend; het is modern, nostalgisch, vrolijk in het gehoor liggend en nog belangrijker; het is herkenbaar! De Ferry Stars is het korps dat zowel op straat alsmede op podia een optreden kan verzorgen. Door de diversiteit in het repertoire kan de vereniging voor iedere gelegenheid het programma aanpassen.  

2020

Ferry Stars tijdens de intocht van Sinterklaas in Utrecht, november 2019.

Anno 2024 gaat het de vereniging voor de wind! Onder leiding van instructeur Mark Peters worden gloednieuwe muziekstukken ingestudeerd, is er een gloednieuw instrumentarium aangeschaft en is de vereniging een partnership aangegaan met Vancore Percussion Instruments. De vereniging is nog altijd een graag geziene gast op menig feest of evenement.

Ook buiten de Culemborgse stadsgrenzen zijn de Ferry Stars nog regelmatig te zien en te horen, wat te denken van de optredens in pretpark De Efteling, de avondvierdaagse in Gorinchem of de intocht van Sinterklaas in Utrecht.

De Ferry Stars zijn helemaal klaar voor de toekomst...